Jakość

Dział Zapewnienia Jakości w firmie CPI kontroluje prawidłowość realizacji i zgodności wykonywanych działań w zakresie obowiązującej dokumentacji lub specyfikacji dostarczonej przez Klienta. Egzekwuje stosowanie aktualnie obowiązujących procedur oraz instrukcji opisujących procesy produkcyjne.

Nasz wysoko wykwalifikowany i zmotywowany zespół dba o zapewnienie najwyższej jakości na każdym stanowisku pracy i na każdym etapie realizowanej produkcji.

Pracujemy zgodnie z systemami HACCP oraz GHP-GMP. Posiadamy aprobatę Sanepidu odnosząc się do produkcji na produkcie otwartym. W 2012 roku z powodzeniem wdrożyliśmy system HACCP uzyskując certyfikat. Od 2013 roku pracujemy zgodnie z systemem ISO 9001:2008. Obecnie koncentrujemy się nad wdrożeniem systemów ISO 14001 oraz TAPA.

GHP - Dobra Praktyka Higieniczna - działania, które muszą być podjęte i warunki higieniczne, które muszą być spełniane i kontrolowane na wszystkich etapach produkcji lub obrotu, aby zapewnić bezpieczeństwo żywności.

GMP - Good Manufacturing Practice - Dobra praktyka produkcyjna. To działania które muszą być podjęte i warunki. które muszą być spełniane, aby produkcja żywności oraz materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością odbywała się w sposób zapewniający jej właściwą jakość zdrowotną zgodnie z przeznaczeniem, norm przydziału środków utrzymania higieny osobistej.

HACCP (ang. Hazard Analysis and Critical Control Points) – System Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli, – postępowanie mające na celu zapewnienie bezpieczeństwa żywności przez identyfikację i oszacowanie skali zagrożeń z punktu widzenia wymagań zdrowotnych żywności oraz ryzyka wystąpienia zagrożeń podczas przebiegu wszystkich etapów produkcji i obrotu żywnością produktami spożywczymi; system ten ma również na celu określenie metod eliminacji lub ograniczania zagrożeń oraz ustalenie działań korygujących. HACCP jest systemowym postępowaniem mającym na celu identyfikację i oszacowanie skali zagrożeń bezpieczeństwa żywności, z punktu widzenia jej jakości zdrowotnej oraz ryzyka wystąpienia tych zagrożeń podczas przebiegu wszystkich etapów produkcji i dystrybucji. Jest to również system mający na celu określenie metod ograniczania tych zagrożeń. System HACCP pozwala na uzyskanie pewności, że zakład wykonał wszystko dla bezpieczeństwa wyrobu i konsumenta, w odniesieniu do przepisów, zasad dobrej praktyki produkcyjnej i potrzeb klientów.

PN-EN ISO 9001:2015 - Systemy zarządzania jakością - Wymagania (z ang. EN ISO 9001:2015 Quality management systems - Requirements) - międzynarodowa norma określająca wymagania, które powinien spełniać system zarządzania jakością w organizacji. Normę tę mogą stosować wszystkie organizacje, niezależnie od ich wielkości i rodzaju. Ukierunkowana jest ona na zrozumienie i spełnienie wymagań klienta, a więc określonych potrzeb względem wyrobów danej organizacji, przyjęcie podejścia procesowego, dostarczanie wyników skuteczności procesów oraz ich ciągłe doskonalenie, w oparciu o obiektywne pomiary. Standard ten zaleca objęcie procesów organizacji cyklem PDCA, znanym również jako Cykl Deminga. Do głównych wymagań normy ISO 9001 należą m.in.: wprowadzenie nadzoru nad dokumentacją i zapisami, zaangażowanie kierownictwa w budowanie systemu zarządzania jakością, usystematyzowanie zarządzania zasobami, ustanowienie procesów realizacji wyrobu, dokonywanie systematycznych pomiarów (zadowolenia klienta, wyrobów, procesów).

 

 

Certyfikaty w wersji elektronicznej dostępne poniżej: